Geslaagde Opschoonvaart
Blikjes, bierflesjes, chipszakjes, een kapotte schoen, een zitting van een stoel…. zo’n 50 Wageningers visten medio mei 181 kilo zwerfafval uit de stadsgracht tijdens de tweede opschoonvaart. De opschoonvaart is een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. Vanuit de kano’s hoorde je enthousiaste én ontstelde geluiden. “Wat ligt er veel, je wordt er fanatiek van” en “Deze aansteker doet het nog!”.
De Wageningse stadsgracht is een verzamelplaats voor zwerfafval. Flesjes, blikjes en zakjes worden in de gracht gegooid of waaien er in. Dat komt niet alleen in het water terecht, maar ook in de nesten van de watervogels. Daarom organiseerde Wageningen Schoon weer een opschoonvaart door de stadsgracht. Net zoals bij andere activiteiten werkten we ook deze keer samen met Wageningse ondernemers, organisaties en bewoners: de gemeente zorgde voor bootjes, de kanovereniging De Bovenste Polder voer mee met eigen kano’s, de Brandweer takelde de kano’s over de stuw en het WICC zorgde voor koffie, thee en limonade voor de deelnemers. De Wageningse kunstenaar Marcel Reulen nam bovendien twee zakken met zwerfafval mee naar huis om daar een kunstwerk van te maken. Maar het meeste werk werd verzet door de 50 enthousiaste Wageningers die in de kano stapten en zwerfafval uit de stadsgracht visten. Eén van de jongste deelnemers was helemaal in z’n nopjes met zijn gevonden waterpistool: “En hij doet ’t ook nog, er zit al water in!”. Hij was zo trots op zijn vuilniszak met afval dat hij de zak mee naar huis wilde nemen. Dat vond zijn moeder te vies, maar het waterpistool mocht wel mee.
Hugo Hoofwijk, coördinator Wageningen Schoon: “Vorig jaar september organiseerden we de eerste opschoonvaart. Die was een groot succes, daarom is er vandaag weer één. Na het Bevrijdingsfestival maakten de gemeente en ACV geweldig snel de stad weer schoon en wij dragen graag bij door de stadsgracht aan te pakken”.
Opschoonwandeling met
Asielzoekerscentrum
Op zaterdag 21 april 2018 maakten we, samen met ruim 25 bewoners van het AZC, de provinciale weg N225 (Lawickse Allee, Stadsbrink, Ritzema Bosweg) schoon. Zo werkten we niet alleen aan een schoner Wageningen, maar vooral ook aan integratie tussen asielzoekers en overige Wageningers.
We startten met een gezamenlijke kop koffie en kennismaking. Daarna gingen we in gemengde teams van ongeveer 5 mensen uiteen; elk team nam een eigen stukje van de weg voor zijn rekening. Naast het schoonmaken was er ook tijd voor sociale interactie: één van de groepjes bezocht de erebegraafp[laats op de Grebbeberg, een ander ging gezamenlijk koffie drinken.
Al met al een geslaagde activiteit, die zeker herhaald zal worden!
Opschoonwandeling Campus
Op donderdag 12 april 2018 organiseerden we, samen met het Green Office van Wageningen UR, onze eerste Opschoonwandeling op de campus.
Dit was de eerste in een serie: vanaf nu gaan we elk kwartaal op en rond de campus aan de slag. Dat doen we samen met het Green Office van de WUR, met het Green Team van Friesland Campina en met het NIOO.
Expositie Impulse
Samen met Green Office Gent en Green Office Wageningen organiseerden we de expositie Painted Refuse Bags in gebouw Impule op de campus.
Plastic Soep Evenement
Jaarlijks komt zo’n 8 miljoen ton plastic in zee terecht. Als we zo doorgaan, dan zit er in 2025 meer plastic dan vis in de zee. Met het Plastic Soep Evenement vroeg Wageningen Schoon in maart 2018 aandacht voor deze problematiek.
In een afwisselend programma (een optreden van Rogier Pelgrim, een korte film en een lezing van professor Bart Koelmans ) bekeken we, samen met zo’n 60 bezoekers, verschillende aspecten van de problematiek.
Landelijke Opschoondag
Op zaterdag 24 maart 2018, tijdens de Landelijke Opschoondag, organiseeden mensen door het hele land opschoonacties om samen hun buurt of straat schoon te houden.
Op de Landelijke Opschoondag werden er ook in Wageningen verschillende opschoon-acties op touw gezet.
In negen wijken gingen in totaal 99 mensen op stap, die samen 158 kilo afval ophaalden. Wageningen is weer een stukje schoner!
Bedrijven en organisaties maken uiterwaarden schoon
Nu het water in de Nederrijn weer is gezakt, is goed zichtbaar hoeveel drijfvuil er in de uiterwaarden is achtergebleven. Drijfvuil dat uiteindelijk in de oceaan, en dus in de plastic soup terecht zal komen.
Gelukkig kwamen diverse organisaties en bedrijven die werken in ‘het groene domein’ in actie. Vrijwilligers van de leerstoelgroep Milieutechnologie, Wageningen Environmental Research, Waterschap Vallei & Veluwe, de roeiploeg van VADA en communicatiebureau De Lynx maakten afgelopen weekend elk een eigen stukje van de uiterwaarden schoon. Zo laten deze organisaties en bedrijven zien dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen!
De Uiterwaarden Opschoonactie werd georganiseerd door Wageningen Schoon in samenwerking met Staatsbosbeheer.
Opschoonwandeling vanaf zwembad
Steeds meer mensen doen aan de Opschoonwandelingen. Dat is goed nieuws! Daarom starten we de komende tijd vanaf locaties die het makkelijk maken om in vele richtingen uit te zwermen.
Zwembad De Bongerd is zo’n locatie: van daaraf konden we op 4 maart 2018 de Tarthorst, de Campus en de Nijenoord Allee onder handen nemen. Het zwembad was enthousiast over onze komst, ze verwelkomden ons dan ook met een kop koffie en thee!
Met 21 mensen haalden we maar liefst 28 zakken op.
Wageningen Ruimt Op
Op zondag 4 februari 2018 hielden we een opschoonwandeling in en om het centrum van Wageningen. Maar wij niet alleen: ook de winkeliers hielden, voordat ze hun winkels openden, een opschoonwandeling. En in het gemeentehuis was een kleedjesmarkt waar kinderen hun overtollige speelgoed verkochten.
In het kader van Wageningen Ruimt Op deelden we, in samenwerking met de winkeliersvereniging, bezems en afvalgrijpers uit aan winkeliers in de binnenstad. Zodat ze ook in het vervolg gemakkelijk hun eigen omgeving schoon kunnen houden.
Opschoonwandeling Nude
Op 7 januari 2018 ruimden we op rondom Costerweg, Nude, Lawickse Allee. Er deden dit keer maar liefst 21 mensen mee. De oogst aan zwerfafval was 79 kilo.
De Trash Run werd ondersteund door: Gemeente Wageningen, Sportstichting Wageningen Universiteit Thymos, Studenten atletiekvereniging Tartlétos, Green Office Wageningen University en Studievereniging Bos- en natuurbeheer WSBV Sylvatica.